Neem direct contact op met uw casemanager.

Beter Thuis Wonen
Nienke Gerrits
06 100 454 54

Buurtzorg
Anouk Bouma
06 102 498 83

Carinova
Roelie Cazemier
06 531 784 31

Saxenburgh
Karin Schoonewille
06 30 69 83 90

Image Alt

Over dementie

Over dementie

Dementie is een verzamelnaam voor verschillende hersenaandoeningen. Deze aandoeningen zorgen ervoor dat bepaalde hersencellen niet meer goed functioneren en uiteindelijk afsterven. Als gevolg daarvan ontstaan geheugenklachten en verschillende symptomen. Deze klachten en symptomen samen worden dementie genoemd.

De ziekte van Alzheimer komt het meest voor en is de bekendste vorm van dementie. Bij dementie gaat het om een zeer ernstige vorm van geheugenproblemen en raakt het dagelijks leven ernstig verstoord en heeft iemand na verloop van tijd overal toezicht of hulp bij nodig. Door de vergrijzing neemt het aantal mensen met dementie in Nederland enorm toe.

Ga naar uw huisarts

Bij het vermoeden van dementie, kunt u het beste naar uw huisarts gaan. De huisarts kan onderzoeken wat er aan de hand is of u doorverwijzen naar een specialist. Het onderzoek bestaat uit een lichamelijk onderzoek, een aantal testjes en gesprekken over hoe het gaat in het dagelijks leven. Met de informatie uit de diverse onderzoeken komt de huisarts of specialist tot een diagnose.

 

Dementie is niet te genezen. Wel zijn er mogelijkheden om de gevolgen van de ziekte te verlichten en de achteruitgang te vertragen. Ook zijn er mogelijkheden van ondersteuning in de thuissituatie. Voor al deze vormen van behandeling en begeleiding is uw huisarts het eerste aanspreekpunt. Hij kan u in overleg doorverwijzen naar een casemanager dementie, geriater, logopedist of fysiotherapeut.

 

Laat u goed informeren

Het is van belang dat u en uw naasten goede informatie krijgen over de ziekte, de gevolgen daarvan en hoe hiermee om te gaan in de toekomst. Heeft u of uw mantelzorger meer vragen over welke hulp er mogelijk is, neem dan contact op met uw huisarts of met één van de casemanagers dementie in uw gemeente.